C uba, oficial Republica Cuba, este cea mai mare insulă din Caraibe, fiind formată din insula principală din Cuba, Isla de la Juventud și mai multe arhipelaguri. Havana este capitala Cubei și cel mai mare oraș al acestuia. Al doilea cel mai mare oraș este Santiago de Cuba. La nord de Cuba la o distanță de 150 km se află Statele Unite ale Americii. Bahamas, Insulele Turks și Caicos sunt la nord-est, iar Mexicul este la 210 km distanță spre vest. Insulele Cayman și Jamaica sunt la sud, iar Haiti și Republica Dominicană sunt la sud-est.

Insula Cuba a fost locuită de numeroase triburi mesoamericane de indieni înainte de debarcarea exploratorului Cristofor Columb în 1492, care a pretins insula pentru Regatul Spaniei. Cuba a rămas o colonie a Spaniei până la războiul hispano-american din 1898, după care în 1902 si-a câștigat independența nominal, intrând de fapt într-un protectorat al Statelor Unite.

Republică încă fragilă a îndurat conflicte sociale și politice din ce în ce mai radicale și în ciuda eforturilor de consolidare a sistemului democratic, Cuba a intrat în 1952 sub dictatura fostului președinte Fulgencio Batista. Creșterea instabilității și a neliniștii populației a dus la demisia lui Batista în ianuarie 1959 prin mișcarea “Movimiento 26 de Julio”, care a stabilit un guvern sub conducerea lui Fidel Castro . Din 1965 țara a fost guvernată ca un stat cu un singur partid și anume Partidul Comunist.

 

Les Desandann Chorus

Cuba este cea mai mare insulă din Caraibe, și cu peste 11 milioane de locuitori, este a doua cea mai populată după Hispaniola, deși cu o densitate mult mai mică a populației. Este o țară multietnică a cărei oameni, cultură și obiceiuri provin din diverse origini, inclusiv popoarelor aborigene Taino și Siboney, influențele coloniștilor spanioli și introducerea de sclavi africani.

Astăzi Cuba este singurul stat comunist care a primit de la Națiunile Unite rangul de “very high” pentru dezvoltarea resurselor umane, și are resultate bune în măsurile de sănătate și educație.

 

Classic-Cuban-scene.-Image-by-Jaume-Escofet-CC-BY-2.0